Mesajul momentului de la Casa Națională de Pensii Publice: așa ieși la pensie în România, tot ce trebuie să știi, condițiile

de: Alexandru Puiu
02 08. 2023

Românii care vor să iasă la pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare trebuie să aibă în vedere mai multe proceduri comunicate de Casa Națională de Pensii Publice, condiții care trebuie îndeplinite. Principalul aspect care trebuie bifat este ca asigurații să fi realizat stagii de cotizare în una sau mai multe situații.

Situațiile în care pensionarii români pot ieși la pensie cu reducerea vârstei standard de pensionare sunt următoarele:

  • condiţii speciale de muncă (inclusiv fosta grupa I de munca din legislaţiei anterioară, până la 1 aprilie 2001);
  • condiţii deosebite de muncă (inclusiv fosta grupa a II a de munca din legislaţia anterioară, până la 1 aprilie 2001);
  • handicap;
  • ca beneficiari ai unor legi speciale (Legea nr. 341/2004 şi Decretul – lege nr. 118/1990).

Există însă o mențiune foarte importantă făcută de CNPP pe subiect, reduceri se pot aplica numai în situația în care a fost realizat stagiul complet de cotizare prevăzut de lege, cu o singură excepție. Vârsta standard de pensionare se poate reduce cu 5 ani în situația în care s-a realizat stagiul minim de cotizare prevăzut de lege, dacă vorbim de beneficiarii Legii nr.341/2004.

Ce pensii primesc românii

În situația detaliată mai sus, pentru 2023, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială este de 3000 de lei, în timp ce cuantumul contribuției de asigurări sociale aferent acestui venit este de 750 de lei.

La momentul actual, vârsta standard de pensionare din România este de 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați, conform Legii pensiilor. În același document legislativ se arată că stagiul minim de cotizare este de 15 ani, în timp ce stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

În luna august 2023, pensiile românilor vor intra un pic mai repede pe card, cu câteva zile, datorită minivacanței de Adormirea Maicii Domnului pentru bugetari, categorie în care intră și poștașii.